Posted in

Hur man skriver ett vinnande pressmeddelande

Ett pressmeddelande är i grunden ett officiellt skriftligt uttalande som levereras muntligt till medlemmar av media i det uttryckliga syftet att tillhandahålla nyheter, skapa ett tillkännagivande eller helt enkelt göra ett uttalande som är avsett att distribueras till allmänheten. Pressmeddelanden kan också betraktas som primärkällor, vilket innebär att de är tillförlitliga källor för viktiga nyheter. De är inte avsedda att användas som direkta nyhetskällor eller att publiceras på din personliga webbplats utan föregående tillstånd.

Pressmeddelanden skickas ofta för att ge information till allmänheten och journalister om en person, idé, trend, affärsverksamhet, produkt osv. Den information som vanligtvis ingår i ett pressmeddelande avser tid, datum och plats för den händelse eller information som har rapporterats. Ibland uppmanas vissa mediepersonligheter att skicka pressmeddelanden i underhållningssyfte.

En annan viktig nyckel till att skriva bra pressmeddelanden är att bygga upp en autentisk närvaro på nätet.

För att få medietäckning på ett seriöst sätt är det bäst att arbeta med en professionell skribent eller nyhetsspöke. Att skriva och skicka in pressmeddelanden själv ger nämligen inte alltid önskat resultat. En person som till exempel vill bygga upp nya affärskontakter kommer inte att få önskat resultat om de ord han eller hon använder inte förmedlar rätt budskap. När du samarbetar med en skribent eller nyhetsspöke är det bäst att låta honom eller henne veta vad du hoppas uppnå med artikeln och låta honom eller henne veta vilken vinkel du vill att uppmärksamheten ska riktas mot din berättelse. Se också till att dina ord förblir lättförståeliga och aseptiska i tonen så att journalister och andra reportrar kommer att ta dina pressmeddelanden på allvar.

En annan viktig nyckel till att skriva bra pressmeddelanden ligger i att bygga upp en autentisk närvaro på nätet. Ett bra pressmeddelande bör inte bara innehålla saklig information om den händelse eller fråga som du skriver om, utan också skapa intresse för din webbplats eller blogg med övertygande rubriker, intressanta anekdoter och övertygande synpunkter. Detta innebär att du måste göra din research i förväg och hitta relevanta bloggar i din målbransch, använda dig av intressanta grafiska bilder och hålla innehållet fräscht och originellt. När du använder sociala medier ska du se till att inkludera en länk som leder tillbaka till din webbplats eller blogg. Om ett pressmeddelande publiceras på flera nyhetssajter och sociala medier skapar du uppmärksamhet för ditt företag och ökar sannolikheten för att det tas upp av olika medier.

En sista nyckel till att skriva ett bra pressmeddelande ligger i att veta när du ska kontakta journalisten eller reportern med den specifika information du vill att den ska delas.

En sista nyckel till att skriva ett bra pressmeddelande är att veta när man ska kontakta journalisten eller reportern med den specifika information som man vill att den ska delas. Om du till exempel skriver ett pressmeddelande om en produktlansering är det bäst att kontakta journalisterna som bevakar evenemanget personligen för att se till att de får detaljerad information från dig om produktlanseringen. Om de journalister du kontaktar inte kan närvara vid lanseringen är det fortfarande möjligt att få all relevant information genom andra källor, men kontakta journalisterna i förväg för att försäkra dig om att din information kommer att släppas. Dessutom kan du skicka ett uppföljningsmejl till reportern med all information som du fått från intervjun.

Att skriva ett pressmeddelande är ingen svår uppgift, men att veta hur man skriver ett som gynnar mottagaren och media kan säkert kräva lite övning. Det är viktigt att förstå vilka former som bäst beskriver din produkt eller tjänst, att undersöka den valda median och att förbereda en catchy rubrik. Ditt pressmeddelande bör tjäna till att informera snarare än att sälja, och bör alltid följa standardriktlinjer som grammatik och tydlighet. Även om denna teknik för produktlansering gör det möjligt för dig att få omedelbar mediebevakning är det i slutändan mun till mun som är det verkliga sättet att driva trafik till din webbplats. Att använda sociala medier är ett utmärkt sätt att göra just det, men kom ihåg att skriva ditt pressmeddelande på ett sätt som gynnar läsaren snarare än dig.

Ingrid Björk är en erfaren skribent inom pressreleaser och artikelmarknadsföring. Med sin skarpa penna och kreativa tänkande hjälper hon företag att kommunicera effektivt och nå ut till sina målgrupper. Ingrid har en gedigen erfarenhet av att utforma innehåll som inte bara informerar utan också engagerar och inspirerar läsarna. Hon är en mästare på att förmedla budskap på ett klart och övertygande sätt.