Utveckla smaklökarna med en whiskyprovning i Stockholm

Få drycker är så mytomspunna som whiskyn, och många är nyfikna på att lära sig mer om single och blended, eller att utforska hur mycket rökighet som de tycker är optimalt. Därför är det populärt att gå på whiskyprovning i Stockholm, där en duktig whisky-kännare delar med sig av kunskap om drycken och om de sorter som provas vid det aktuella tillfället. På så sätt kan både noviser och de som redan har en del kunskap delta i samma whiskyprovning och få med sig en hel del ny kunskap. Whiskyprovningar kan utgöra ett mycket uppskattat inslag i en affärsresa till Stockholm, men det kan också bokas av kompisgäng när det är något som ska firas. Det går också bra att anmäla sig till en whiskyprovning på egen hand, då det ibland arrangeras öppna provningar. Dessa tillfällen kan också vara ett spännande forum för att träffa andra whisky-intresserade att fortsätta upptäcka whiskyns värld tillsammans med.

Tre teman för whiskyprovningar

En whiskyprovning brukar göras på mellan 4-6 olika sorter, vilket brukar vara lagom för att få upptäcka en bredd, men samtidigt är det inte för många för att minnas vilka sorter man tyckte bäst om. Värt att veta är att provningen oftast kan anpassas efter sällskapet som bokar, ifall det finns särskilda önskemål. Urvalet för en whiskyprovning såklart kan göras på en mängd olika sätt, och här nedan kommer tre varianter som kan förekomma.

  • Baserat på land — whisky förknippas med de brittiska öarna, men det tillverkas faktiskt whisky på många olika håll runt om i världen. En provning kan därför ha temat svensk whisky likväl som skotsk.
  • Utifrån olika rökighet — malten som whisky bryggs på röks med torv, vilket ger den rökiga karaktären. Genom olika rökning får slutresultatet väldigt varierande karaktär, som sträcker sig från en lätt touch till att verkligen bränna till i gommen.
  • Whisky med olika lagringstid — smakerna utvecklas vartefter som whiskyn får mogna i ett ekfat. Genom att testa samma dryck med olika lagringstid får man ett ypperligt tillfälle att upptäcka hur detta märks i glaset.