Vad ska man välja om man vill ha snabbt bredband?

Ett snabbt bredband är något som dom flesta vill ha idag – för att surfa, kolla filmer och serier, för spel och för allt annat man gör med hjälp av internet. Bredband via fiber är kanske det bästa av alla alternativ – men däremot är det inte ett alternativ för alla. Läs om olika typer av bredband och tips för att hitta ett som fungerar snabbt och bra här.

Bredband via fiber

Med bredband via fiber får man en stabil uppkoppling och detta är kanske det allra bästa alternativet om man vill ha ett snabbt bredband. Det är dock inte alla som har möjlighet att ansluta sig till fibernätet – det finns inte i alla områden och det arbetas fortfarande med fiberdragningar runt om i landet. För den som ännu inte står näst på tur finns dock andra lösningar för att få snabbt bredband – även om det kanske inte är lika bra som just fiber.

Mobilt bredband

Ett mobilt bredband är ett bra alternativ för den som inte kan eller vill få bredband via fiber. Så länge man inte bor på landsbygden fungerar mobila bredband både snabbt och bra – men bor man ”sämre” till kan det i visa fall finnas problem med täckning. Sverige har dock ett bra 4G-nät och där man kan använda en vanlig mobil kan man i regel också använda ett mobilt bredband.

Tips för att hitta snabbt bredband

Har man fiber indraget är det inte svårt att hitta ett snabbt bredband men behöver man däremot välja ett mobilt så kan det vara svårare. 4G-nätet är som sagt bra men olika operatörer har olika täckning på olika platser.

Här är det därför bra att vara noggrann med valet och inte välja första bästa, till exempel för att det är ett bra pris. En idé för det mobila alternativet, om man vill ha ett snabbt bredband, är att fråga hos grannarna vilken leverantör dom har valt – och förstås om dom är nöjda eller inte.

En annan sak man kan göra är att leta information på nätet. Här finns sidor som samlar, listar och jämför mobila bredband och leverantörer, där man bland annat kollat på följande punkter:

  1. Täckning
  2. Prestanda

Här man kan relativt enkelt hitta bra information kring det område man bor i, för att veta vilket mobilt bredband man ska välja för att det ska fungera både snabbt och stabilt.