Ditt guldpris beräknas utifrån flera olika faktorer

Priset på guldföremål har att göra med dels renlighet och dels vikt. Det är köparen av guldet som gör denna beräkning och sätter sitt pris utifrån en rad olika faktorer. Till exempel kan du få ett guldpris liknande detta för guldföremål av olika slag:

  • 560 kr/g för nypräglade guldtackor i 24 karat
  • 502 kr/g för investeringsguld i 22 karat
  • 399 kr/g för guldföremål i 18 karat.

Rent guld (d.v.s. 24 karat) har en intensiv orange färg och är ganska mjuk och formbar jämfört med andra varianter av denna ädelmetall. Den används för att framställa guldtackor och liknande som investerare köper – smycken görs sällan av denna variant. Smycken tillverkas istället i mindre rena former av guld, såsom 10, 14 eller 18 karat. Därför är dessa också mindre värde än det renare guldet.

Därför är det guldpris du får för smycken inte exakt samma som spotpriset

Alla företag som köper guld i mindre mängder strävar efter att köpa in guldet för ett lägre pris än spotpriset. Det betyder att du inte får exakt samma kurs för dina guldsmycken som spotpriset står i för dagen. När du tänker efter lite grann inser du snart att det finns en logik bakom detta.

Till syvende och sist handlar det om affärer. Alla företag har utgifter och de aktörer som köper guld vill kunna göra en vinst på affären. De behöver hålla sina verksamheter flytande och bland annat täcka kostnaden för att smälta ner dina smycken så att guldet kan återanvändas.

Därför får du inte ett dagsaktuellt guldpris i form av spotpriset på guld när du säljer dina smycken och andra föremål. Du får istället spotpriset på denna ädelmetall minus den avgift som köparen tar för att göra affären lönsam för dem. Hur stor differensen är mellan de bägge priserna beror dels på vilken sorts guldföremål du vill sälja och vilken köpare du säljer dessa till.

Till exempel får du vanligtvis lite mindre betalt för dina föremål om det rör sig om äldre smycken i mindre mängder. Däremot kan du få bättre betalt för stora guldtackor och andra större mängder av renare guld. Detta är värt att ha med sig när du ska förhandla med köparen om ett rimligt guldpris för dina föremål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *