Posted in

Stamrenovera hyresrätt

Styrelsen i bostadsrättsföreningen har beslutat att ett stambyte ska genomföras. En renovering som bekostas av föreningen – eller? En del kostnaden kan hamna på dig som medlem. När stambyte genomförs behöver generellt badrum och tvättstuga rivas ut. Detta för att hantverkarna ska kunna komma åt de rör som finns bakom väggar samt golv. De nya rören monteras och badrummet återställs. Den kostnad som uppstår här står föreningen för. Men det finns tillfällen då kostnaden hamnar på den enskilda medlemmen.

Önskemål utöver grundläggande badrum

Efter att badrummet helt rivits ut och nya rör monteras ska det återställas. Många föreningar ersätter enbart badrummet till en standardnivå. Vill man ha snyggare kakel eller annat badkar får man betala extra. Har du idag ett exklusivt badrum och ett stambyte måste genomföras kan det alltså kännas tungt att ännu en gång behöva betala en extra kostnad för badrummet. Det är därför viktigt att kontrollera när kommande stambyte kommer att utföras innan badrumsrenovering påbörjas.

Önskemål om annat boende

Oftast kan man bo kvar i lägenheten medan ett stambyte pågår. Hantverkarna kommer däremot jobba ordinarie arbetstider vilket innebär höga arbetsljud i lägenheten på dagarna. I vissa fall väljer den boende att flytta under denna tid. Det kan vara till hotell, till vandrarhem eller till en vän. I det fall som extrakostnader uppstår för tillfälligt boende är det personen själv som står för detta. Man kan alltså inte kräva ersättning från föreningen för detta.

Indirekt kostnad via höjd månadskostnad

Det är viktigt att förstå hur ekonomin fungerar i en bostadsrättsförening för att därigenom förstå hur ett stambyte påverkar dess ekonomin. De intäkter som föreningen får från månadsavgiften ska täcka allt från amortering och ränta till underhåll av fastighet och närområde. Med tanke på att ett stambyte är ett mycket omfattande projekt innebär det även en ekonomisk belastning på föreningen på flera miljoner kronor. Har ett sparande avsatts under ett tiotal år för kommande renovering finns likvida medel att använda när renoveringen ska betalas. Men det är vanligare att ett större banklån behöver tecknas av föreningen. Tecknas ett banklån kommer både summan för amortering och ränta höjas per månad. Därmed behöver de få in en större summa – vilket leder till högre månadsavgift. Det är alltså alltid de boende som bekostar renoveringen – på ett eller annat sätt.