Statlig kontra privat arbetsförmedling

När du tänker på ordet “arbetsförmedling” tänker du förmodligen osökt på Arbetsförmedlingen, vilket är den statliga organisation vars syfte är att matcha arbetssökande med lediga jobb. Denna myndighet har dock fått utstå en hel del spott och spä under de senaste åren, inte minst då dess kritiker hävdar att myndigheten inte gör ett särskilt bra jobb när det kommer till att få ut arbetssökande personer i arbetslivet. Vissa hävdar att Arbetsförmedlingen redan idag rentav är utklassad av de privata arbetsförmedlingar som har dykt upp på marknaden. Vissa politiker talar därför om att avskaffa myndigheten.

Alternativ till statlig arbetsförmedling

Men vilket alternativ finns då till en statlig arbetsförmedling? Alternativet för arbetssökande och rekryterare är att använda sig av en privat arbetsförmedling. De privata aktörerna har nämligen visat sig kunna nå bättre resultat vad gäller såväl kundnöjdhet som förmåga att matcha arbetssökande med lediga tjänster än vad den stora, statliga aktören förmår. För det är just detta som är en arbetsförmedlings kärnverksamhet: att hålla koll på lediga tjänster som utannonseras och matcha sina kandidater med dessa.

En privat arbetsförmedling är med andra ord ett företag som hittar jobb åt sina klienter på andra företag. Vissa arbetsförmedlingar och bemanningsföretag specialiserar sig på att rekrytera kandidater till vissa specifika branscher, medan andra aktörer tillhandahåller en mer heltäckande tjänst som innefattar alla branscher. Även om dessa företag är privatägda ska du som klient inte betala dem för deras tjänster. Dessa företag tar istället betalt av det företag som du tar anställning oss.

Anmäl dig gärna hos fler än en arbetsförmedling

Som vi redan nämnt, specialiserar sig vissa privata arbetsförmedlare och bemanningsföretag på att rekrytera individer till vissa branscher, såsom IT, administration eller säkerhetsarbete. Innan du tar kontakt med en privat arbetsförmedlare bör du därför först kontrollera att de har möjlighet att hjälpa dig till en tjänst inom just din bransch. Du kan även anlita flera olika aktörer på en och samma gång. Genom att göra detta kommer dina chanser att hitta ett jobb öka.

Vissa aktörer tillhandahåller dessutom olika slags tjänster. Vissa kan erbjuda dig möjligheten att få ett tidsbegränsat jobb medan andra fokuserar på rekryteringsprocesser för mer långsiktiga eller permanenta tjänster. När du har registrerat dig hos en arbetsförmedling kan du med fördel kontakta dem för att ta reda på vilka tjänster som är lediga för stunden.

Därför bör du anlita en privat arbetsförmedling

Det kan vara frustrerande att söka nytt arbete när du vet att du har de färdigheter och kunskaper som krävs för de tjänster som utlyses. Det är dock även viktigt att du känner till vad de olika arbetsgivarna faktiskt eftersöker. En arbetsgivare vill nämligen anställa en person som inte bara kan utföra sitt arbete, många pusselbitar ska falla på plats i samband med en rekrytering för att just du ska tilldelas tjänsten bland de hundratals (eller t.o.m. tusentals) arbetssökande som konkurrerar om denna.

När du blir medlem hos en privat arbetsförmedling får du fylla i formulär där du berättar om dina kunskaper, kvalifikationer och din erfarenhet. Du får även fylla i information om den typ av jobb som du söker efter samt hur pass tillgänglig du är. Du kommer sannolikt även att få genomgå en intervju med en rekryterare på den privata arbetsförmedlingen. Det är viktigt att du är lika seriös och professionell när du genomför denna intervju som du skulle vara om det rörde sig om en anställningsintervju. Du behöver göra ett gott intryck eftersom rekryteraren kan hjälpa dig till ett arbete hos en arbetsgivare.

En duktig arbetsförmedling kommer även ge dig råd i ditt jobbsökande samt värdefull feedback, och du kan även få hjälp med att sätta ihop din CV. Denna hjälp är ovärderlig i ditt framtida jobbsökande!