Posted in

När inför svenska bankar ”straffränta” för småsparare?

Betala för att spara? Det kan bli en verklighet inom kort. Flera storbanker i Sverige har redan straffränta för stora företagskunder och i Danmark tar snart Jyske Bank ut en avgift på 0,75% för personer som har mer än 750 000 kr på banken.

Funnits länge för företagskunder

Både SEB och Nordea har haft straffränta under flera år. År 2015 införde exempelvis Nordea detta för företag med mycket stort kapital hos banken. Det är däremot inget som funnits på den privata marknaden. Men i början av september sa Nordeas VD, i en intervju till Bloomberg, att det inte var uteslutet att liknande avgifter kan införas för privatpersoner.

Visar Jyske Bank vägen för privatkunderna?

I augusti införde den danska banken Jyske Bank straffränta på deras sparkonton. De som hade över 7,5 miljoner hos banken fick betala 0,6% i avgift. De var då den första banken i Danmark att införa avgiften. Det tog däremot inte lång tid förrän förutsättningarna ändrades. Från och med första december gäller istället att kunder med minst 750 000 kr får straffränta på 0,75 %. Man hänvisar till att ECB sänkt räntan ytterligare sedan i somras och att detta skapat större kostnader för banken.

Förutsatt att Riksbanken inte höjer reporäntan skapas liknande kostnader för de svenska bankerna. Vilken blir först ut att ta betalt av sina kunder för att ha pengar på banken?